Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Spotting Series - Συμβουλές Για Γεωναύτες - By Martin McDarren


Συμβουλές για Γεωναύτες
Η τέχνη του Spotter



Τούτο το κείμενο θα ξεκινήσει λίγο περίεργα και θα πω μερικά στην αρχή που αν δεν έχετε τις πίστες Trial ψωμοτύρι, θα σας φανούν στα σίγουρα παράξενα, αλλά αν κάνετε λίγη υπομονή μαζί μου κάθε απορία σας θα εξηγηθεί στην συνέχεια… Τουλάχιστο έτσι θέλω να ελπίζω.


Για να αποφασίζεις μόνος σου να παίρνεις τα βουνά, απαιτείται να έχεις κάποια αποθέματα γενναιότητας μέσα σου. Κάπου στο βάθος της ψυχής σου πρέπει να ζει ένας ξεχασμένος Νομάδας που η καλοζωισμένη τεμπελιά του σύγχρονου κόσμου δεν κατάφερε να πνίξει εντελώς. Πρέπει να έχεις μια δόση αυτής της ειδικής τρέλας που κάνει τους φίλους σου και τους δικούς σου να σε κοιτούν με έκπληξη ανάμικτη με απορία και κάποια λύπηση. Πρέπει να σε δέρνει κάποια ιδιαίτερη και μοναδική παραξενιά. Αν λοιπόν είσαι απ’ αυτούς που κάποια στιγμή αποφασίζουν και ξεμοναχιάζονται στα βουνά, τότε μπορεί και να μη χρειάζεσαι spotter ή μπορεί να μην το ξέρεις ακόμα ή και να μη σε νοιάζει αν μείνεις για πάντα καρφωμένος πάνω σε κάποιον ανώνυμο βουνίσιο βράχο.... 

Αλλά ξέρω πολύ λίγους τέτοιους. Απελπιστικά λίγους και μου μοιάζει ότι όσο περνάει ο καιρός λιγοστεύουν περισσότερο. Αυτές οι ανεξάρτητες, επαναστατημένες Νομαδικές ψυχές εκλείπουν στις μέρες μας και δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι καλό ή κακό για τους υπόλοιπους. 


Τι είναι ο Spotter; 

Είναι ένας άνθρωπος που πολλές φορές του εμπιστεύεσαι την περιουσία σου εν λευκώ, για να μη πω και τη ζωή σου την ίδια. Σου λέει που θα βάλεις τις ρόδες σου σε δύσκολα και κακοτράχαλα περάσματα και τις περισσότερες φορές σε κάνει να απορείς με τις δυνατότητες τόσο του οχήματός σου όσο και με τις δικές σου.

Τρέχει μπροστά από σένα και σου βρίσκει δρόμο στα απάτητα και σε καθοδηγεί στα τυφλά σημεία που είτε το ίδιο το όχημά σου, είτε η διαμόρφωση του εδάφους, σού κρύβουν τη θέα.

Ένας καλός Spotter Μπορεί να σε περάσει από μέρη που μόνο στην φαντασία σου θα πήγαινες με το αμάξι σου και να σου δείξει έναν καινούργιο, ολόλαμπρο κόσμο…

Ένας καλός κι έξυπνος Spotter, μπορεί να κάνει το μαμίσιο (απείραχτο) 4x4 SUV αυτοκίνητό σου να πατήσει κυριολεκτικά στο χώμα, μερικά πραγματικά θηρία που κυκλοφορούν αδέσποτα εκεί έξω.

Ένας καλός Spotter λοιπόν, μπορεί να σε κάνει καλύτερο οδηγό και μερικές φορές, καλύτερο άνθρωπο. Και ξέρω ότι το «καλύτερο οδηγό» το καταλαβαίνετε από μόνοι σας, αλλά το «καλύτερο άνθρωπο» θα αναρωτιέστε σίγουρα τι στο καλό σημαίνει. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ και να είστε σίγουροι ότι ξέρω για ποιο πράγμα μιλάω.

Σε αυτό τον τύπο που είναι μπροστά από το αυτοκίνητό σου και σου κάνει απελπισμένα νοήματα κουνώντας χέρια και πόδια, μπορεί εύκολα να χρωστάς μερικές από τις καλύτερες Off Road εμπειρίες της ζωής σου. Αλλά πρέπει να είσαι γενναίος και να τον εμπιστεύεσαι. Πρέπει να είσαι σε θέση να τον αφήνεις να σε καθοδηγεί έστω κι αν πιστεύεις ότι είσαι ο μοναχογιός του ανέμου…

Κι από την άλλη, πρέπει να έχεις απόθεμα ψυχής για να μην του φορτώσεις το φταίξιμο όταν τα πράγματα πάνε λάθος… Να μην του κακομιλήσεις για αποφάσεις που πήρες λάθος εσύ ή ακόμα κι αυτός. Να μην τον θεώρησης υπεύθυνο για την κακοτυχία του καρφωμένου στο διαφορικό σου βράχου. Γιατί τον Spotter σου τον διαλέγεις εσύ και σε διαλέγει κι αυτός. Εξίσου.

Πρέπει λοιπόν να έχεις απόθεμα ψυχής και γενναιότητα για να μοιράζεσαι χαρές κι ευθύνες. Αυτό είναι που στο τέλος σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.


Τα 13 σημαντικότερα προσόντα ενός Spotter 

Ένας Spotter για να είναι ικανός πρέπει να μπορεί…

1) Να σκέπτεται και να αποφασίζει γρήγορα.

2) Να έχει γρήγορα ανακλαστικά.

3) Να σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

4) Να μην ενθουσιάζεται εύκολα.

5) Να μην πανικοβάλλεται εύκολα.

6) Να έχει καλή ογκομετρική αντίληψη του χώρου.

7) Να έχει καλή αντίληψη της περιοχής (αν πρόκειται για Road Spotting).

8) Να έχει καλή φυσική κατάσταση.

9) Να μην φοβάται.

10) Να έχουν δει τα μάτια του πολλά.

11) Να μην μιλάει πολύ.

12) Να μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα νοήματα και τη γλώσσα του σώματος.

13) Να μην είναι ο καλύτερός σου φίλος ή η κοπέλα σου. 



1) Να σκέπτεται και να αποφασίζει γρήγορα αλλά όχι ανόητα, μιας και οι αποφάσεις του μπορεί να κοστίζουν από αρκετές χιλιάδες ευρώ, μέχρι και τη σωματική ακεραιότητα μερικών ανύποπτων παριστάμενων στον τόπο του θεάματος.



2) Να έχει γρήγορα ανακλαστικά που να μπορεί εύκολα να μετατρέψει σε χρήσιμες οδηγίες με αποτελεσματικό τρόπο και να μην είναι απλώς ένας διασκεδαστικός τύπος που κάνει παντομίμα στη μέση του πουθενά.



3) Να σου εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι συμπάθεια (αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σίγουρα δεν είναι αναγκαίο). Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Off Road έχουν πολύ ισχυρούς χαρακτήρες και έντονα ανεπτυγμένα τα συναισθήματα του ανταγωνισμού.



4) Να μην ενθουσιάζεται εύκολα από τις στιγμές της πρόσκαιρης νίκης και να μη παρασύρεται νομίζοντας ότι όλα θα εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά, Λυπάμαι που το λέω αλλά μια στιγμή ευφορίας συχνά πληρώνεται με πολλές ώρες αδυσώπητου αγώνα με δυσκολίες και κακοτυχία.



5) Να μην πανικοβάλλεται εύκολα γιατί τότε οι συμβουλές του θα είναι άχρηστες και συχνά επικίνδυνες. Κανένας άνθρωπος που ξέρω δεν μπορεί να έχει καθαρή κρίση υπό το καθεστώς πανικού.



6) Να έχει καλή ογκομετρική αντίληψη του χώρου για να μπορεί να σου πει αν το όχημά σου περνάει ανάμεσα από ‘κείνους τους δυο κοφτερούς βράχους και δεν θα μείνεις σφηνωμένος ανάμεσά τους. Είναι παρατηρημένο ότι τα σημεία που πρέπει να κάνεις αναθεώρηση της προσπέλασης τους, έχουν τον λιγότερο χώρο για να κινηθείς και ίσως τελικά να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να βγεις από το Bottleneck με τις δικές σου δυνάμεις μονάχα.



7) Να έχει καλή αντίληψη της περιοχής ειδικά όταν πρόκειται για Road Spotter γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν θέλεις να καταλήξεις με τη μια σου ρόδα να κρέμεται έξω από το χείλος του βαθύτερου γκρεμού της περιοχής, ή να περάσεις το βαρύ όχημά σου πάνω από το σαθρό φρύδι μιας ψηλής ξερολιθιάς… Ένας Road Spotter πρέπει να ξέρει τα μέρη γύρω και να έχει πάντα στο νου του μια ή ακόμα και δυο πιθανότητες διαφυγής από τη δύσκολη που έμπλεξες.



8) Να έχει καλή φυσική κατάσταση μιας και αυτός είναι που θα περπατάει μπροστά σου όσο εσύ οδηγείς. Καταλαβαίνω ότι θα σας φανεί περίεργο, αλλά είναι πολλές φορές που πιστεύω ότι είναι καλύτερο να περπατάς μπροστά και να δείχνεις το δρόμο από ότι να είσαι φυλακισμένος μέσα σε μερικούς τόνους σίδερο.



9) Να Μη Φοβάται… γιατί αν φοβάται ο Spotter σου, τότε θα σου μεταφέρει την ανησυχία του και θα περάσεις μερικές δύσκολες στιγμές χωρίς λόγο. Αν και δεν θεωρώ το φόβο απαραίτητα κακό σύμβουλο, όταν είναι αδικαιολόγητος μπορεί να σε αποτρέψει από πράγματα εντελώς εφικτά…



10) Να έχουν δει τα μάτια του πολλά… κι όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά. Δεν είναι απαραίτητο να έχει Αποκλειστικά και μόνο προσωπικά βιώματα από ταρζανιές και σαβούρδες, μπορεί το ίδιο καλά να μάθει από τα λάθη των άλλων έστω κι αν τα έχει δει στο YouTube. Ένας οξυδερκής άνθρωπος μπορεί να μάθει πολλά κοιτώντας Video…



11) Να μη μιλάει πολύ γιατί πρώτον, σε υποχρεώνει να απαντάς και να ασχολείσαι με το να πατάς το κουμπί του CB ή του PMR και δεύτερον, γιατί σου αποσπά την προσοχή και σε εξοικειώνει με την πάρλα. Αν σου συμβεί αυτό, τότε μπορεί εύκολα να μη δώσεις σημασία σε κάτι πραγματικά σημαντικό που σου λέει και να βρεις τον εαυτό σου σε μπελάδες.



12) Να μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα νοήματα και τη γλώσσα του σώματος , μιας και είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να γκαρίζει συμβουλές που θα πρέπει να ακουστούν πάνω από το ουρλιαχτό ενός κινητήρα που προσπαθεί να ανεβάσει το όχημα σε βράχια, αναχώματα, λάσπες, κορμούς κι ένας θεός ξέρει τι άλλο.

και τέλος ίσως η σπουδαιότερη συμβουλή από όλες…



13) Ο Spotter σου Να μην είναι ο καλύτερός σου φίλος ή η κοπέλα σου… γιατί είναι εύκολο ο φίλος σου να πάψει να είναι φίλος σου και να μπεις στον πειρασμό να εγκαταλείψεις την κοπέλα σου στις ερημιές… 








Έρχονται σε λίγο…


Η γλώσσα του Spotting (Νοήματα και βαριά Γαλλικά)


Passing by a stiff cliff and the famous Rock crawling trick


Off Road Spotting


Trial Spotting


The Path Finder


Spotting your Spotter…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Be nice to people