Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συμβουλές Για Γεωναύτες (part 1)

Συμβουλές για Γεωναύτες.

ΜΕΡΟΣ I

Κεραυνοί


Προσπάθησα να βρω ένα στεγνό μέρος για να σταθώ. Δεν ήταν εύκολο με τη βροχή να πέφτει σαν ορμητικός καταρράκτης από τον ουρανό. Αλλά αν ήθελα να προστατευτώ από τους άγριους κεραυνούς του Ταϋγέτου, έπρεπε να κάνω μερικά πράγματα που θα έσωζαν το πολύτιμο τομάρι μου...






Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις την χειραψία με τον κεραυνοφόρο θεό των ελλήνων, τον Δία.
Όταν δεις σύννεφα να μαζεύονται μαύρα και βλοσυρά πάνω στις πλαγιές, φύγε από τα ψηλά δέντρα και ψάξε για κάποιο ξέφωτο. Αλλά να φροντίσεις να μην είσαι εσύ το ψηλότερο πράμα στη περιοχή, μιας και οι κεραυνοί δείχνουν μια ειδική προτίμηση στα ψηλά, ζουμερά αντικείμενα. Πάντως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο βουνό, είναι να αναζητήσεις καταφύγιο από την κακοκαιρία κάτω από ένα δέντρο. Έτσι το μόνο που καταφέρνεις είναι να κάνεις τον εαυτό σου στόχο των κεραυνών και οι πιθανότητες να καταντήσεις σαν αχνιστή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αυξάνονται γεωμετρικά… Αν βρέξει πολύ - και στα βουνά συνήθως βρέχει πολύ - κανένα δέντρο δεν είναι επαρκές καταφύγιο για το παγωμένο νερό που πέφτει από τον ουρανό. Αργά ή γρήγορα Θα γίνεις εντελώς μούσκεμα και όσο νωρίτερα το πάρεις απόφαση τόσο καλύτερα θα είναι.


Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν ρίχνει κεραυνούς αν δεν βρέχει και σας διαβεβαιώνω ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Οι κεραυνοί το μόνο που χρειάζονται είναι τα σύννεφα που τους γεννάνε. Η ίδια η βροχή είναι παρελκόμενο και μάλιστα όχι απαραίτητο. Η συντριπτική πλειοψηφία απ’ αυτούς εκκενώνονται στη γη, πολύ πριν ρίξει την πρώτη σταγόνα και για αυτό καλά θα κάνεις να πάρεις μέτρα  χωρίς να περιμένεις να βρέξει.

Οι πρώτες σταγόνες με βρήκαν σε ένα πλάτωμα με μερικούς χαμηλούς θάμνους και κει σταμάτησα. Είχα δει την πρώτη αστραπή πολύ ώρα πριν και είχα ήδη ξεφορτωθεί κάθε μεταλλικό αντικείμενο από πάνω μου. Βρήκα μια πέτρα και τη γύρισα ανάποδα, αυτό το κάνω γιατί συνήθως η πλατιά πλευρά βρίσκεται στη γη και η μυτερή στον αέρα. Αν τη γυρίσεις ανάποδα, τότε έχεις πολύ μικρότερη επιφάνεια να γειώνεται και μικρότερες πιθανότητες να περάσει το ρεύμα από το χώμα προς τα πράγματά σου ή ακόμα χειρότερα, τα πόδια σου… Επάνω της έβαλα το μαχαίρι μου και την ορειβατική εξάρτηση με τους κοχλίες και τους γάντζους. Από στην κορυφή απόθεσα το σακίδιο με όλο το βιός μου και κράτησα μόνο ένα πλαστικό αδιάβροχο που το φόρεσα. Απομακρύνθηκα όσο μπορούσα από κει πέρα κι έψαξα να βρω μια πέτρα για τον εαυτό μου.

Μην φανταστείς ότι πρέπει να αναζήτησης κάποιον θεόρατο βράχο… μια ταπεινή πέτρα κάνει τη δουλειά της μια χαρά. Πρέπει να είναι πλατειά για να σε χωράει να σταθείς όρθιος και σταθερή για να μη σε αδειάσει στο χώμα όταν σε τρομάξουν οι βροντές. Στάσου επάνω της και κάθισε στις φτέρνες σου. Προσπάθησε να είσαι όσο χαμηλότερα γίνεται αλλά μην ακουμπήσεις στο χώμα για κανένα λόγο. Το ρεύμα μπορεί να περάσει από τη γη και να σε φτάσει, έστω κι αν ο κεραυνός χτυπήσει πολύ μακρύτερα από κει που είσαι.
Το μέρος που θα ψάξεις πρέπει να είναι κάποιο βαθούλωμα κι οπωσδήποτε να μην είναι κοντά σε δέντρα. Στην πραγματικότητα το καλύτερο καταφύγιο είναι το αυτοκίνητό σου. Έχει αποδειχτεί ότι αν δεν ακουμπάς κάποιο μεταλλικό μέρος του οχήματος, η πιθανότητα να σε πιάσει το ρεύμα είναι μηδαμινή. Πάντως έστω κι έτσι, εγώ σε συμβουλεύω να έχεις τα πόδια σου ψηλά πάνω στο κάθισμα. 
Κάποιο οίκημα είναι ακόμα καλύτερη προφύλαξη αλλά καλά θα κάνεις να αποφύγεις τις στάνες με την λαμαρινένια οροφή για λόγους που είναι ευνόητοι. Έχω δει μια τέτοια καλύβα καμένη από κεραυνό και τη στέγη της να έχει λειώσει από τη θέρμη. Το μέταλλο είχε γίνει σταγόνες που έπεσαν σα βροχή πάνω σε ένα χοντροφτιαγμένο ξύλινο τραπέζι και μια από τις σανίδες του είχε τρυπήσει ως πέρα από ένα κομμάτι διάπυρου μετάλλου. Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν ήταν κάποιος άνθρωπος εκεί μέσα.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι όταν είσαι στα βουνά να έχεις πάντα το νου σου στον καιρό. Προετοιμάσου για τα δύσκολα κι αν δεν έρθουν κάνε πάρτι.



Βροντές Βοούν


Η βροντή είναι η ντάμα του κεραυνού  που τον συνοδεύει στην θεαματική του έξοδο από τα σύννεφα. Εκτός από το να φοβίζει τον κόσμο, μπορεί να είναι επικίνδυνη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεγελαστείτε ότι πρόκειται για κάποιου είδους προειδοποίηση.
Η βροντή, σαν τις νύφες που φτάνουν καθυστερημένα στο γάμο, έρχεται μετά από τον κεραυνό, έστω κι αν ξεκινούν το σύντομο ταξίδι τους μαζί.
Αιτία για αυτό είναι η ίδια η φύση των πραγμάτων.
βλέπετε ο ήχος (που τον λέμε βροντή) ταξιδεύει με 1400 χιλιόμετρα την ώρα ενώ το φως (ο κεραυνός εν προκειμένω) φτάνει αισίως τις 300.000 Χλμ.το δευτερόλεπτο... Λογικά λοιπόν και αν είσαι πολύ άτυχος, θα σε χτυπήσει ο κεραυνός πολύ πριν ακούσεις την βροντή. Το μόνο που ίσως μοιάζει με προειδοποίηση είναι μια έντονη ανατριχίλα στο κεφάλι και τον σβέρκο (εξ αιτίας του στατικού φορτίου). Δεδομένου όμως ότι όταν αισθανθείς τις τρίχες σου πρόκες ο κεραυνός είναι ήδη στο δρόμο για την γειτονιά σου, δεν έχεις παρά μερικές στιγμές πριν πιάσεις να αχνίζεις σαν κατσαρόλα που βράζει.

Η βροντή παράγεται από την εκκένωση του κεραυνοσπινθήρα στον αέρα καθώς στην διαδρομή του αναπτύσσονται θερμοκρασίες που φτάνουν αυτές της επιφάνειας του ήλιου. Η απίστευτη θερμοκρασία κάνει τις αέριες μάζες να διασταλούν σχεδόν ακαριαία και αυτή η τεράστια διαφορά δυναμικού δημιουργεί πίεση που στα αυτιά μας μεταφράζεται σε ήχο… Πολύ δυνατό ήχο. Πάρα πολύ δυνατό…
Η απίστευτη ένταση ήχου (sound pressure levelspl) που παράγουν μερικοί κεραυνοί μπορεί εύκολα να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στα αυτιά κι όσο πιο κοντά είσαι τόσο μεγαλύτερη θα είναι. Ο τρόπος για να αποφύγεις αυτό το δυσάρεστο ενδεχόμενο είναι απλός. Κλείνεις τη μύτη και το στόμα σου ερμητικά και φυσάς τον αέρα προς τα έξω. Αυτό θα προκαλέσει μια αντισταθμιστική πίεση στο εσωτερικό του αυτιού (μοιάζει κάπως με αυτό που νοιώθεις όταν αλλάζεις υψόμετρο πολύ γρήγορα) και θα λειτουργήσει σαν ασπίδα απέναντι στην τεράστια ηχητική πίεση που παράγουν τα διάπυρα αέρια ενός κεραυνού.

Έχω γίνει καμπόσες φορές μάρτυρας της οργής του Δία και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι εκτός του ότι φαίνεται και ακούγεται… μυρίζει κιόλας. 
Έχει τη οσμή που παράγουν μερικές συσκευές ιονισμού μιας και η λειτουργία τους οφείλεται στην ίδια αρχή. Δεν μπορώ να πω ότι είναι δυσάρεστη μυρουδιά, το αντίθετο ίσως. Έχει μια αίσθηση φρεσκάδας και αναζωογόνησης, σαν αυτή την αύρα που φέρνει η μυρουδιά της βροχής και του φρεσκοκομμένου χορταριού. Φυσικά αν μείνεις πολύ εκεί πέρα να οσφραίνεσαι τον αέρα, μπορεί πολύ σύντομα να μυρίσεις καμένες τρίχες… τις δικές σου τρίχες.
  Και μην ακούς τις ανοησίες που λένε ότι δήθεν ο κεραυνός δεν χτυπάει στο ίδιο μέρος δυο φορές. Στον Καύκασο υπάρχει μια βαλανιδιά που την έχει χτυπήσει η αστραπή περισσότερες από δεκαπέντε φορές σε μια μέρα. 
Κι αυτές είναι μόνο όσες έχουν μετρήσει οι ντόπιοι…


Τέλος πρώτου μέρους.


Εδώ θα βρείτε δοκιμασμένες συμβουλές για την επιβίωση από διάφορες εκτός δρόμου και πολιτισμού συνθήκες.
πχ.
·         Κεραυνοί και πώς θα τους αποφύγετε.
·         Βροχή και Κρύο μείνετε στεγνοί και ζεστοί, είναι ζωτικό...
·         Λάσπη, Πηλός και Βάλτοι οδηγήστε οτιδήποτε οπουδήποτε (λέμε τωρα...)
·         Εργάτες και Μοχλοί φτιάχτε μόνοι σας μηχανικό εργάτη ισης δύναμης με τον κινητήρα σας με ελάχιστο εξοπλισμό...
·         Κόμποι, Σχοινιά και Τροχαλίες χωρίς προϋπηρεσία στο ναυτικό...
·         Κατασκήνωση στα Απάτητα ασφαλείς ανάμεσα σε αρκούδες λύκους και φίδια.
·         Οδήγηση Εκτός Δρόμου σε 1.369.550.943 Απλά Μαθήματα … …
·         Άγρια Ζώα που ισως δεν τους φαίνεται 



και μερικά άλλα κόλπα και τρικς

2 σχόλια:

  1. Εδώ παρουσιάζονται αποσπάσματα απο το επερχόμενο "Πάρε Βουνά για το Δρόμο" και "Συμβουλές για Γεωναύτες". Αν θέλετε τα κείμενα στα αγγλικά δεν έχετε παρά να το ζητήσετε με ένα σχόλιο.

    Δεν μας πειράζει η αναδημοσίευση, με την προϋπόθεση οτι δεν θα έχει οικονομικά οφέλη και οτι θα αναφέρετε την πηγή προέλευσης.

    If you want to read the text in English please let us know with a post here.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Be nice to people