Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Συμβουλές Για Γεωναυτες (Part 3)

Λασπολογίες

Mudness … οδήγηση στη Λάσπη
Μέρος α΄ - Αποσπάσματα [...]
Αν υποθέσω ότι είσαι ένας λαμπρός και έμπειρος off roader, είναι λίγα τα νέα που μπορώ να φέρω στη συζήτηση. Αλλά αν είσαι κάποιος που θεωρεί τη λάσπη δομικό συνεκτικό υλικό, τότε καλά θα κάνεις να ρίξεις μια ματιά στα παρακάτω.
Ξεκινώντας πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει ένα μόνο είδος λάσπης... Ακόμα και μέσα στον ίδιο λασπόλακο μπορεί κανείς να συναντήσει δυο ή και περισσότερα κοκτέιλ νερού και χώματος που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και τακτική προσπέλασης. Να θεωρήσεις δεδομένο πάντως, ότι το κάθε διαφορετικό είδος λάσπης μπορεί να σου προσφέρει διαφορετικές συγκινήσεις, αλλά και ένα βουνό από λόγους για να στεναχωριέσαι.


Το χρώμα είναι μια καλή μέθοδος για να ξεχωρίζεις το είδος της λάσπης  και τις ιδιότητές της, αλλά δεν είναι το μόνο. Το περιβάλλον επίσης μπορεί να σου δώσει σημαντικές πληροφορίες για το έδαφος και κατά συνέπεια για το είδος της λάσπης που θα αντιμετωπίσεις. Μια ακόμα πηγή πληροφοριών είναι τα πετρώματα της εγγύτερης περιοχής όπως και το να ξέρεις πότε έβρεξε τελευταία φορά.
Αλλά το μεγαλύτερο ρόλο (εκτός από την εμπειρία σου) για το αν θα περάσεις τη νύχτα σου κολλημένος σε κάποιο λασπωμένο βουνίσιο μονοπάτι, τον διαδραματίζουν τα ελαστικά σου και ο τρόπος που το αυτοκίνητό σου μεταφέρει την δύναμή του μοτέρ του στο έδαφος.



Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι ο εξοπλισμός που κουβαλάς μαζί σου. Πολλά πράγματα που έχεις έτσι κι αλλιώς στο αυτοκίνητό σου μπορούν να σου φανούν χρήσιμα έστω κι αν εξυπηρετούν εντελώς άλλες ανάγκες.
        


         Αν φυσικά είσαι ψαγμένος και ετοιμοπόλεμος, μπορώ να υποθέσω ότι έχεις μαζί σου PSP ή ρολά ή κάτι πιο εξειδικευμένο. Αλλά τούτη η σειρά των άρθρων απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που αποφάσισαν μια βόλτα με το SUV τους που το τρώει η άσφαλτος και τα κράσπεδα της πόλης.


Οι επίδοξοι Καραπεριπετειέϊτορς είναι συνήθως τα θύματα των λασπόλακων που παραμονεύουν στις σκιερές δασοποριές κι όχι ο τύπος με το Defender που το έχει με θηριώδη M&S σε αποστάτες και πέντε ίντσες σηκωμένο.
Αλλά όπως διαβάζω αυτά που γράφω εδώ, καταλαβαίνω ότι μπορεί να μοιάζουν με Αρχαία Διαστημικά στους άπειρους, αλλά μην σε πιάνει άγχος γιατί πιο κάτω θα τα εξηγήσω όλα με το νι και με το σίγμα.

Η λάσπη δεν είναι παιχνίδι - αν δεν ξέρεις να παίζεις.


Στη λάσπη μπορείς να κολλήσεις. Μπορεί να χάσεις τις γαλότσες σου, τις κάλτσες σου, το αυτοκίνητό σου (με όποιο πολύτιμο περιεχόμενό του) και το χειρότερο όλων, την αξιοπρέπειά σου. (Ειδικά αν έχεις πάρει τη γυναίκα σου μαζί) Μπορεί να κάνει τη ζωή σου κόλαση (τόσο η λάσπη όσο και η γυναίκα σου) και φυσικά μπορεί να σε φοβίσει τόσο που να μη θέλεις να βγεις από το κιβούρι σου για μέρες.
Είναι σίγουρο ότι οι μακρόσυρτες γλίστρες σε λιμνασμένα λιβάδια είναι παιδική χαρά, αλλά έχω δει πολλούς να μένουν στη μέση του βουρκότοπου και ούτε τρακτέρ να τους τραβάει.

Μην νομίζεις ότι το τρακτέρ δεν κολλάει πουθενά… ακόμα και τα ερπυστριοφόρα μπορούν να κάτσουν στη λάσπη και κατά συνέπεια εσύ να βλέπεις το πολύτιμό σου 4χ4 αβοήθητο καταμεσής στο βούρκο. Από εμπειρία μπορώ να σου πω ότι είναι θέαμα δυσάρεστο και η ταλαιπωρία δεδομένη. (Πάνω στην πίκρα σου πρέπει να συμπεριλάβεις και το ποσό που θα δώσεις στον σαρκαστικό ιδιοκτήτη του τρακτέρ)


Από την άλλη μεριά, έχω δει οδηγούς να πηγαίνουν σε μέρη και λασπώματα που θα ορκιζόμουν ότι κάποιο θεϊκό χέρι τους κρατάει στην επιφάνεια της λάσπης και δεν βουλιάζουν. Ακόμα πιο παράξενο, έχω δει μικρά και ελαφριά αυτοκινητάκια πόλης να περνάνε πάνω από λασπόλακους - καταπιόνες λες και πετούσαν και θα ορκιζόμουν ότι στο μέρος που ήμουνα, μόνο ελικόπτερο θα μπορούσε να τα φέρει.
Έτσι έμαθα ότι τις περισσότερες φορές, η εμπειρία και η τέχνη μπορούν να ξεπεράσουν εμπόδια που ο εξοπλισμός από μόνος του είναι ανήμπορος κι άχρηστος.
Ακολουθούν… …
·         Είδη λάσπης - και οι ανάλογοι τρόποι οδήγησης
·         Εξοπλισμός – καθώς πρέπει και εναλλακτικός
·         Ιξώδες και Πρόσφυση - εχθρός και φίλος
·         Αναγνώριση – βάθος, υφή, και προσδόκιμο της υπομονής σου
·         Τεχνάσματα – τακτικές και απεγκλωβισμός από την δύσκολη
·         Λασπολογίες - και διάφορες ιστορίες με δράκους και μονόκερους…
 By Martin McDarren


Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με το Pick a Peak team και τον Martin McDarren, μπορείτε να καλέσετε στο  τηλέφωνο 6979344449 ή να στείλετε e-mail στο martinmcdarren@gmail.com

Άρθρα και Ρεπορτάζ
Αν θέλετε άρθρα και ρεπορτάζ για το περιοδικό έντυπό σας, την εφημερίδα σας, την ιστοσελίδα σας, το Blog σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Η θεματολογία που καλύπτουμε αφορά στον ταξιδιωτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό, την οικολογία, την λαϊκή κουλτούρα, την λαογραφία, το off roading, την επιβίωση και την Γεωγραφία.

Τηλεοπτική Παραγωγή 
Tv - Cable Tv - Internet Tv - Radio Broadcast 
 Παράγουμε τηλεοπτικές εκπομπές με την προηγούμενη θεματολογία και συνεργαζόμαστε με τηλεοπτικούς παραγωγούς και παρουσιαστές του Tv σταθμού σας. Ο εξοπλισμός μας είναι στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας και παράγουμε προϊόν εικόνας συμβατό με οποιοδήποτε κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό Format (HDVideo 16/9 - 4/5 ή οτιδήποτε άλλο σας εξυπηρετεί). Κάνουμε το Editing και το montage σε ιδιόκτητο mobile studio κι έχουμε δυνατότητες real time streaming για το Internet και broadcasting για του επίγειους.

Αναδημοσίευση.
Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε τα Άρθρα μας που αναρτώνται εδώ, μπορείτε να πάρετε άδεια και να το κάνετε (χωρίς οικονομικό αντίτιμο) Αρκεί να μας ενημερώσετε και να τοποθετήσετε έναν Banner σύνδεσμο ή μια διαφήμιση του Pick A Peak στο μέσον που θα γίνει η αναδημοσίευση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερα.


The Pick A Peak team

2 σχόλια:

  1. περιμενουμε την συνεχεια ............

    nofear απο το φορουμ www.landroverworld.gr

    Χαιρετω Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννη, Προσπαθούμε να τελειώσουμε με τα Video, Αλλα χρειαζόμαστε τη βροχή και την λάσπη για να τα καταφέρουμε. ... Σε κάθε περίπτωση ομως θα γράψω και τα υπόλοιπα κομμάτια πολύ συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Be nice to people